top of page
Zoeken

De klok tikt: ESG in fondsnamen? Dan geldt vanaf 21 mei voor bestaande fondsen de 80%-regel

  • Miranda Haak
  • 24 apr
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 25 apr


Nieuwe ESMA-richtlijnen leggen lat hoger voor fondsen met duurzaamheid in hun naam

Beleggers en toezichthouders vragen steeds vaker om duidelijkheid: wanneer mag een fonds zich écht ‘duurzaam’ of ‘ESG’ noemen?


De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft hierop een krachtig antwoord geformuleerd. Sinds november 2024 zijn nieuwe richtlijnen voor fondsnamen van kracht voor alle nieuw opgerichte fondsen. En let op: vanaf 21 mei 2025 gelden ze ook verplicht voor bestaande fondsen.


Wat houden de richtlijnen in?

Wanneer een fonds in zijn naam gebruikmaakt van termen als ESG, duurzaamheid, impact, groen, sociaal, transitie – of vergelijkbare begrippen in welke EU-taal dan ook – dan gelden de volgende verplichtingen:


  • Minstens 80% van de beleggingen moet aantoonbaar bijdragen aan milieu- of sociale doelstellingen, zoals vastgelegd in de bindende elementen van de beleggingsstrategie.

  • Uitsluiting van bedrijven in controversiële sectoren, zoals fossiele brandstoffen, wapens, tabak en schending van mensenrechten.

  • Bij gebruik van “duurzaamheid” moet bovendien aantoonbaar worden geïnvesteerd in duurzame beleggingen conform SFDR-artikel 2(17).


Voor wie geldt dit?

Deze richtlijnen gelden voor:

  • UCITS-beheerders en fondsen

  • AIFM’s en intern beheerde AIF’s

  • EuVECA, EuSEF, ELTIF en geldmarktfondsen


Waarom is dit belangrijk?

De naam van een fonds is vaak het eerste wat beleggers zien – en speelt dus een grote rol in investeringsbeslissingen. Met deze richtlijnen wil ESMA-greenwashing tegengaan en zorgen voor eerlijke, duidelijke en niet-misleidende communicatie.


🚨Deadline alert: 21 mei 2025

Bestaande fondsen die ESG- of duurzaamheidsclaims voeren in hun naam, hebben nog tot 21 mei 2025 om hun beleggingsstrategie, documentatie en marketinguitingen aan te passen. Daarna verwacht de toezichthouder volledige naleving.


💬 Ben jij actief als fondsbeheerder, adviseur of compliance-expert? Zorg dat je op tijd handelt. De gevolgen van non-compliance kunnen groot zijn – voor reputatie én voor beleggersvertrouwen.


Vragen? Neem contact op met Miranda.haak@dufinco.nl of met Reineke.knook@dufinco.nl.

 
 
 

Comments


bottom of page